Po co planować posiłki? Czy czasami zdarza się Wam tak myśleć? No bo po co planować posiłki, skoro tak na dobrą sprawę nie do końca możemy przewidzieć, co w sklepie znajdziemy, a na bieganie po różnych punktach mało kto ma dzisiaj ochotę. Może teraz kiedy piszę ten artykuł (czyli pod koniec maja) jest już lepiej, ale koronakryzys przewrócił do góry nogami wiele z naszych codziennych aktywności.
Czasami możemy przeczytać, że powinno się planować swój jadłospis na jakiś okres. Na przykład na tydzień i że absolutnie potem tych planów nie zmieniać.
Ale ja się zupełnie z tym nie zgadzam.
Można mieć różne podejścia do planowania i każde z nich będzie dobre, o ile będzie odpowiadać naszym potrzebom.
Po co więc planować posiłki?
No właśnie… zanim odpowiemy na to pytanie, musimy się zastanowić, na czym nam najbardziej zależy.
Czy chodzi o to, żeby jeść zdrowiej, mniej wyrzucać, a może sprawdzić, czy da się wydawać mniej pieniędzy (wciąż jedząc zdrowo i wartościowo).
Nasze cele mogą być różne, tak jak różne będą rozwiązania.
Być może u kogoś najlepiej się sprawdzi planowanie obiadów na cały miesiąc. Ktoś inny będzie wolał planować wszystkie posiłki na najbliższe trzy dni. A jeszcze ktoś inny woli najpierw sprawdzić, co znajdzie w dobrych cenach w swoich sklepach, a dopiero potem zabierze się za wymyślanie potraw.
Według mnie nie należy się zbyt mocno skupiać na tym, co robią inni. Można się inspirować, ale wszystko trzeba dopasować do siebie :). I to nie tylko z finansami (jak to powtarzam jak zdarta płyta), ale ze wszystkimi aspektami w naszym życiu.
Od czego zacząć planowanie posiłków?
Polecam dołączyć do darmowego wyzwania w oszczędnickiej grupie, gdzie już w poniedziałek zaczynamy działać z różnymi aspektami planowania.
Możecie też zerknąć na wcześniejsze wpisy związane z tym tematem, które opublikowałam na blogu.
45 pomysłów jak oszczędzać na jedzeniu
Ile kosztuje wegańskie jedzenie?
Ile wydajemy na jedzenie?
Jak gotować zdrowo, szybko i tanio
Obiad za 10 złotych
Jak przekonać męża do weganizmu, zero waste i oszczędności
Gotowanie z resztek – pysznie, tanio, ekologicznie
Jak zaplanować budżet na jedzenie
Zdrowo i szybko – gotuj z Oszczędnicką