Ile kosztuje wegańskie jedzenie? Budżet domowy w praktyce


Na wieść, że (prawie) nie jemy  produktów odzwierzęcych, większość ludzi łapie się za głowę i pyta „To co wy właściwie jecie?!” Kolejnym skojarzeniem jest armagedon dla portfela, bo przecież wegańskie jedzenie kosztuje miliony monet. Niektórzy twierdzą, że chcieliby się lepiej odżywiać, ale nie mają na to pieniędzy. Zapraszam Was zatem na podsumowanie miesięcznego eksperymentu, podczas którego spisaliśmy nasze dokładne menu (no, prawie) oraz wydatki na produkty spożywcze.

Oczywiście jestem świadoma faktu, że nie jest to jadłospis idealny. Żadne z nas nie jest dietetykiem, nie układaliśmy tego menu, patrząc ściśle na tabele odżywcze etc. Moglibyśmy jeść jeszcze więcej warzyw, chociaż i tak znacznie się poprawiliśmy od ostatniego podsumowania. Wprawdzie luty nie był modelowym miesiącem… ale na dobrą sprawę żaden miesiąc nie jest idealny. Starałam się uwzględnić wielkości naszych porcji i ilość wykorzystanych produktów.

Prezentowane tu wydatki, to koszty jedzenia 4-osobowej rodziny. Junior ma 3 lata i w tygodniu je też posiłki w przedszkolu (w domu zawsze śniadanie, kolacje i przekąski – czasem drugi obiad). Najmłodszy ma pół roku i powoli rozszerzamy mu dietę. Nie gotuję jednak nic specjalnego, zazwyczaj dostaje, to co mamy na talerzu. A my z Oszczędnickim staramy się jeść zdrowo i zbilansowanie, choć nie zawsze nam to wychodzi. Ja jem niemal w 100% wegańsko (czasem zdarzy się jakieś jajko), a chłopcy jedzą jajka i czasem jogurt lub mleko.

 

45 pomysłów jak oszczędzać na jedzeniu
Ile wydajemy na jedzenie? Budżet domowy w praktyce

Nasz budżet na jedzenie

Nasz podstawowy budżet na jedzenie to 850 zł. W lutym planowaliśmy 900 zł (z uwagi na mini-urodziny Juniora), ale wydaliśmy kilkadziesiąt złotych więcej. Pod poprzednim podsumowaniem pojawił się komentarz, że do całkowitej sumy wydatków na jedzenie powinniśmy doliczyć posiłki Juniora w przedszkolu (ok 250zł), ale ja się z tym nie do końca zgadzam, bo to nie są realne wydatki na produkty spożywcze. Tzn. gdyby Junior do przedszkola nie chodził, to nie wydawalibyśmy tyle na jego jedzenie. Oczywiście te wydatki są uwzględnione w naszym budżecie, ale są traktowane jako koszt przedszkola.

Staramy się kupować dobre produkty, warzywa z kooperatywy (ekologiczne), bezpośrednio od rolników lub w lokalnym warzywniaku. W produkty suche (makarony, kasze, ryż, strączki) zaopatrujemy się w marketach. Tylko kaszę jaglaną kupujemy ekologiczną. Jajka najczęściej ze wsi lub “1” z marketu (czasem “0” jeśli się trafią). Chłopaki czasem kupują białe pieczywo, ale raczej staramy się spożywać razowe na zakwasie.

Nasz jadłospis w lutym:

Uwierzcie, że starałam się jak najdokładniej spisywać nasze posiłki (bo niekoniecznie pokrywały się z tymi planowanymi), ale nie zawsze mi się to udawało. Rzadko kiedy uwzględniałam przekąski typu orzechy, banan, jabłko, gorzka czekolada czy przekąski z kategorii „śmieci” (czyli np. paluszki, tortille, chipsy etc. – chociaż nie było tego dużo). Także do prezentowanego poniżej menu dodajcie (prawie) codzienną porcję owoców w postaci banana, jabłka lub pomarańczy oraz orzechy i pestki.

Jeśli chodzi o zielone koktajle, to zazwyczaj robimy ok 1,6 litra (czyli 5 szklanek). Czasem wypijamy wszystko za jednym razem, a czasem dzielimy na dwa posiłki.

01.02
Ś: (chłopaki) naleśniki z dżemem (I:2 eF:2 + koktalj)
(ja) kasza gryczana, kasza kinoa, orzechy, rodzynki
I(ja): kawałek bagietki z masłem orzechowym
O: 4 tortille z pieczarkami, papryką i kaszą gryczaną
brukselka, 1/2 awokado, papryka, kukurydza
100 g suchego ryżu
K: (ja & Junior) 3/4 bagietki z masłem orzechowym i 1/2 awokado
(Oszczędnicki) to co zostało z obiadu + kasza gryczana
+ koktajl (jarmuż, awokado, pomarańcze, piertruszka, banan, jabłko)

02.02.
Ś: (chłopaki: po 2 naleśniki z dżemem + koktajl)
(ja) ryż + kasza + brukselka + warzywa
I: (ja) 3 kromki chleba z masłem orzechowym i bananem + jabłko
O: Duży batat, 250g suchej komosy, 2 buraki, 0,5kg ziemniaków, papryka, 10 brukselek, korzonki pietruszki
II: koktajl (jarmuż, awokado, pomarańcze, piertruszka, banan, jabłko)
K: (I) 2 jajka
(eF) chleb + koktajl
(A) 3 kromki chleba z pastą marchewkową

03.02
Ś: owsianka + koktajl (jarmuż, awokado, pomarańcze, piertruszka, banan, jabłko)
O: wegańska fasolka po bretońsku (3 puszki fasolki),
ziemniaki, buraki, brukselka, papryka, pieczona pietruszka
II: koktajl + sok (od Mamy)
K: fasolka po bretonsku z ziemniakami + chleb

04.02
Ś: grzanki (4+2+3) z pastą awokado
I: 3 grzanki z pastą awokado
O: makaron ze szpinakiem
K: ziemniaki, kapusta kiszona
A & Junior – barszcz ukraiński

05.02
S: owsianka z bananem, rodzynkami, orzechami, amarantus, siemie lniane
O: (A) ziemniaki pieczone, zielona soczewica, buraki
(eF & Junior) ryba*, 3 buraki, ziemniaki
K: grzanki z pastą awokado

06.02
S: (chłopcy) 5 naleśnikow z dzemem
2 kromki z masłem orzechowym
O: 200g ryzu, 3 duże marchewki, cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 brokuła, resztka szpinaku, 150 g soczewicy
I: koktajl (2 banany, pęczek pietruszki, garść jarmużu, jabłko)
K: zupa barszcz ukraiński + 6 kromek chleba

07.02
S: owsianka z bananem, rodzynkami, orzechami, amarantus, siemie lniane
O: makaron z sosem awokado (2 duże awokado)
II: kromka chleba z ogorkiem kiszonym
K: resztka z wczorajszego obiadu + 6 kromek chleba
Junior –  2 jajka

8.02 (*)
S: owsianka z bananem, rodzynkami, orzechami, amarantus, siemie lniane
I: domowe pączki
O: makaron z sosem pomidorowym
II: domowe pączki
K: grzanki z pasta awokado
Junior + 1/2 awokado

09.02
S: (chłopcy) domowe pączki
(ja) – 3 kromki z pastą awokado
O: pizza (z pieczarkami, papryką, brokułem – chłopcy z serem mozarella, ja bez)
K: zupa porowa + chleb
(junior) makaron z pomidorami

10.02
S: owsianka z masłem orzechowym, rodzynkami, dżemem, pestkami słonecznika, amarantusem i siemieniem lnianym
O: zupa porowa z grzankami
250 g suchej komosy, 8 marchewek, 200 g  zielonej soczewicy, resztka papryki, 1/3 brokuła
K: eF chleb z czosnkiem
A&I: makaron ze szpinakiem
I:banan

11.02
Ś: owsianka z masłem orzechowym, rodzynkami, dżemem, pestkami słonecznika, amarantusem i siemieniem lnianym
I: banan. jabłko
O: kulki mocy (szklanka ugotowanej zielonej ciecierzycy, szklanka ugotowanego ryżu, 1/4 szklanki mleka sojowego, bułka tarta), ziemniaki, buraki
K: 100g suchej kaszy gryczanej, ziemniaki, pieczarki, buraki

12.02
Ś: naleśniki z dżemem (lub dżemem i kremem orzechowym)
I: (Oszczędnicki) 3 kromki chleba z dżemem
(ja) cynamonka
O: naleśniki ze szpinakiem (450g szpinaku)
II: jabłko
K: (chłopcy) jajecznica z 5 jajek + grzanki
(ja): awokado z chlebem

13.02
Ś: koktajl (po 2 szklanki)
4 jabłka, grejftru, 2 kiwi, 5 lisci jarmużu, chia, siemie lniane, amarantus
(Junior) granola
O: 200g czerwonej soczewicy, pomidorowa passata, makaron
II: (Junior) makaron
(ja) jabłko
K: grzanki z serem żółtym lub burakiem

14.02 (*)
Ś: owsianka cynamonowa
(Oszczędnicki) 2 kromki chleba (post)
I: cynamonka
O: po 2 tortille (2 puszki czerwonej fasoli, puszka białej fasoli, puszka kukurydzy, pół słoika passaty pomidorowej)
II: Junior jogurt
K: komosa z resztką z wczorajszego obiadu
(Oszczędnicki post)

15.02 (*)
Ś: chłopcy – ciasto francuskie z dżemem
& granola z mlekiem owsianym i bananem
I: paszteciki z pieczarkami (ciasto francuskie)
O: makaron, 1/3 brokuła, 4 liście jarmużu, papryka, resztka pieczarek i resztka fasoli
II: babeczki cynamonowe & ciasto francuskie z dżemem
K: resztka obiadowa + 2 kromki chleba
(I) suchy makaron

20.02
Ś: (Junior) 2 jajka, kromka chleba
my – koktajl – banan, 2 kiwi, 2 jablka, 5 lisci jarmuzu, grejfrut, chia, amarantus
O: makaron z sosem pomidorowym, brokuł, kilka korzonków upieczonej pietruszki
K: wegańska grochówka – chleb

21.02
Ś: 3 białe bułki z dżemem
O: (ja) mrożonka wiosenna
K: ryż (szklanka) buraki, topinambur, ogórek kiszony (5)

22.02
Ś: 3 białe bułki z pastą z ciecierzycy lub dżemem i masłem orzechowym
O: 1/2 mrożonki wiosennej, ryż z wczoraj, buraki, topinambur
(Junior) miseczka musli banany, jabłka, orzechy
K: zupa grochowa + chleb
4 kromki chleba + hummus

23.02 (*)
S: naleśniki z dżemem i masłem orzechowym
O: naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami
L: grzanki z pieczarkami lub z hummusem i burakami

24.02
S: (Junior) suche naleśniki
(my) koktajl: 2 banany, 2 kiwi, 2 jablka, 5 lisci jarmuzu, grejfrut, chia, amarantus
O: (4 dorosłe osoby + Junior)
zupa porowa z grzankami
makaron z czerowna soczewicą w sosie pomidorowym
tort + kupne ciasto
K: zupa porowa

25 / 26 – zaginęły mi zapiski ;(

27.02
Ś: owsianka z bananem, orzechami, rodzynkami, amarantusem, pestkami dyni i słonecznika
O: harira z ryżem
K: ???

28.02
Ś: owsianka z orzechami, amarnantusem, pestkami słonecznika i dyni, nasionami chia, siemieniem lnianym i dżemem
O: harira z chlebem
K: makaron ze szpinakiem

Co mieliśmy w domu – co nam zostało

Nasze zapasy:
300g makaronu penne
250g makaronu cienkie nitki
1 kg mąki
1 torebka kaszy gryczanej
400g ryżu
0,5 kg płatków owsianych
250g ciecierzycy
200g pestek z dyni
200g bułki tartej
200g nasion chia
200 g czerwonej soczewicy
200g grochu
mąka ziemniaczana
siemie lniane
amarantus
1,5 kg zielonej soczewicy
9 słoików dżemu
koncentrat pomidorowy
4 puszki białej fasoli
2 puszki czerwonej fasoli
14 słoików passaty pomidorowej (690g)
2 kg marchewki
1,5 kg buraka
2 kg ziemniaka
3 kg cebuli
1 seler
puszka kukurydzy
puszka pomidorów
3 opakowania migdałów
3 opakowania słonecznika
3 opakowania rodzynek
3 orzechy laskowe
50 g żurawiny

Lodówka:
6 jajek
250g pieczarek
3 pory
3 cytryny
batat
300g jarmużu
seler naciowy
2 pęczki pietruszki
4 tortille
słoik dżemu

Zamrażarka:
2 opakowania zupy (barszcz)
2 kg szpinaku
ryba
dynia (opakowanie po lodach)

Jak widzicie mieliśmy na prawdę sporo jedzenia. Szczerze mówiąc nie pamiętam, kiedy mieliśmy tak dobrze zaopatrzoną „spiżarnię”.

Co nam zostało:
4 jajka
3 smalce
seler naciowy
2 selery
3 pory
ryż ugotowany (miseczka)
dżem wiśniowy (1/2 słoika)
puszka pomidorów
750g zielonej soczewicy
koncemtrat pomidorowy
7 słoików passaty pomidorowej (690g)100g ryżu
100g makaronu
500g kaszy quinoa
500 g ciecierzycy
200g płatków owsianych
amarantus
chia1 kg buraków
1/2 kg marchewki
1/2 cebuli
masło orzechowe
orzechy laskowe
migdały
3 słoiki dżemów
2 opakowania słoneczników

Zamrażarka:
450g kalafiora
ciecierzyca
1 kg szpinaku
dynia
zupa pomidorowa

Nasze wydatki

Według finansowego podsumowania miesiąca wydaliśmy 922,78 zł, ale w szczegółowym podsumowaniu gdzieś mi uciekło 6 zł. Oprócz tego 39 zł na jedzenie na mieście i  100 zł na „śmieci” (tortille, chipsy, słodycze etc.)








Pomimo burzliwej dyskusji na facebooku, nie uważam, że wydaliśmy jakoś specjalnie mało na warzywa. Owszem moglibyśmy jeść więcej warzyw i owoców, ale w porównaniu z „przeciętnym polskim jadłospisem” nie uważam, że jest jakoś tragicznie.

Jak Wam się podoba ten eksperyment? Chcecie więcej wpisów o tematyce kulinarnej (nie zapominając o finansach rzecz jasna)?


Jeśli planowanie posiłków to Twoja zmora mam dla Ciebie rozwiązanie 🙂
🍓🍆Roczny planer posiłków (do druku)🌽

Co w nim znajdziesz?
👉 Kalendarz warzyw sezonowych na każdy miesiąc
👉 Arkusze na ulubione potraw
👉 Szablony na tygodniowe plany menu
👉 Szablon na akcję tydzień z zapasów
👉 Pomysły na sezonowe dania
👉 Pomysły na wykorzystanie resztek i niemarnowania jedzenia

💪 👉👉http://bit.ly/planerposilkow

Oszczędnicka