Planowanie posiłków kojarzy mi się ze słowem „nie wiem”… bo zazwyczaj tak Oszczędnicki odpowiadał mi na moje pytanie, na co ma ochotę w kolejnych dniach… Ale przyznam się szczerze, że sama bym pewnie tak odpowiedziała, gdyby to On zabrał się za planowanie posiłków. Dlatego już od kilku miesięcy staramy się wspólnie pracować nad naszą dietą (choć oczywiście z uwagi na mój urlop macierzyński, to ja częściej „siedzę w kuchni”). A jutro zaczynamy na facebooku kolejne wyzwanie planowania posiłków.
Ale po co w ogóle planować posiłki?
W naszym przypadku pomaga to urozmaicać dietę (chociaż nie jestem jeszcze w 100% z niej zadowolona), zapobiega jedzeniu codziennie makaronu (bo to przecież najszybciej), zapobiega kłótniom i nerwom „co dzisiaj na obiad”. Poza tym planowanie sprawia, że lepiej wykorzystujemy jedzenie, które już mamy i chroni przed impulsywnymi zakupami. (Chociaż oczywiście zdarzają się sytuacje, że Oszczędnicki znajdzie promocję np. dobrej passaty pomidorowej i wykupi wszystko, co jest w sklepie…)
Wpisy, które mogą Cię zainteresować
➡️ Ile wydajemy na jedzenie? Budżet domowy w praktyce
➡️ 45 pomysłów jak oszczędzać na jedzeniu
Zalety planowania:
➡️ Urozmaicony jadłospis
Dzięki temu, że mamy posiłki spisane na papierze, widzisz, co ląduje na Twoim talerzu. Czasem nam się wydaje, że jemy dobrze i zdrowo (mi się tak wydawało, a eksperyment pokazał, że jednak wiele mamy jeszcze do zrobienia), ale w rzeczywistości wałkujemy w kółko te same potrawy.
➡️ Oszczędność czasu
Nie musimy codziennie biegać do osiedlowego sklepu „na ostatnią chwilę”, bo czegoś nam brakuje np. do przygotowania obiadu.
➡️ Oszczędność pieniędzy
Kupujemy tylko to, czego potrzebujemy. Nie kuszą nas marketingowe sztuczki i promocje (no chyba że faktycznie czegoś potrzebujemy).
➡️ Niemarnowanie jedzenia
Dokładnie wiemy co i kiedy będziemy jeść, więc łatwiej zaplanować zużycie wszystkich składników.
➡️ Mniej śmieci
Jeśli zaplanujemy zakupy, będziemy mogli zabrać ze sobą swoje torby i pojemniki zamiast kupować foliowe torby.
Jak planować posiłki?
1. Spisz ulubione potrawy
Według mnie to najważniejszy punkt planowania. Chociaż niektórym ciężko się do niego zabrać na raz. Jeśli tak jest też u Ciebie, to przypnij sobie kartkę na lodówkę (czy zorganizuj zeszyt) i wpisuj potrawy, na które przyjdzie Ci ochota.
Najlepiej podzielić posiłki na śniadania, obiady i kolacje (skupiając się przede wszystkim na obiadach).
2. Sprawdź, co masz w domu
Żeby nie marnować jedzenia (a co za tym idzie pieniędzy) należy dokładnie przejrzeć szafki, lodówkę i zamrażalkę. Może się nawet okazać, że przez kilka dni nie będziesz musiała nic kupować!
3. Ułóż wstępny jadłospis
4. Zaplanuj przygotowania
Pomyśl o czasochłonności przygotowania danych potraw oraz o swoim tygodniowym harmonogramie. Dość często samo planownie przebiega dość sprawnie, gorzej z późniejszą realizacją. Co z tego, że wymyślisz np. lasagne na czwartkową obiadokolację, skoro wracasz wtedy do domu o 18. Nie jesteś w stanie zrobić jej i zjeść o „przyzwoitej porze”. Chyba że przyrządzisz ją wcześniej.
Warto też niektóre rzeczy przygotowywać w tzw. blokach. Jeśli np. gotujesz ciecierzycę, to możesz ugotować jej więcej (nie tylko tyle, ile potrzebujesz do danej potrawy) i część przechować w lodówce, a część zamrozić.
5. Nie trzymaj się kurczowo rozpiski
To że masz plan, nie znaczy, że musisz wypełnić go w 100%. To plan jest dla Ciebie, nie Ty dla planu. Jeśli w czwartek masz w jadłospisie curry z dyni, ale masz wielką ochotę na sałatkę lub makaron w sosie pomidorowym… to dlaczego nie zmienić tego planu? Oczywiście, jeśli nic się nie zepsuje (bo tego nie zjesz) no i nie będziesz jeść tego makaronu codziennie
Pomysły:
* Ciekawą opcją (szczególnie jak się ma małe dzieci) jest przypisanie dnia jakiejś potrawie, czyli np. zupowe poniedziałki, makaronowe wtorki, warzywa z piekarnika (i różne wariacje) w środy itd.
* Można też wybrać jeden dzień, w którym testujemy nowe potrawy.
A jak to jest u Ciebie? Planujesz jadłospisy?
Jeśli planowanie posiłków to Twoja zmora mam dla Ciebie rozwiązanie 🙂
🍓🍆Roczny planer posiłków (do druku)🌽
Co w nim znajdziesz?
👉 Kalendarz warzyw sezonowych na każdy miesiąc
👉 Arkusze na ulubione potraw
👉 Szablony na tygodniowe plany menu
👉 Szablon na akcję tydzień z zapasów
👉 Pomysły na sezonowe dania
👉 Pomysły na wykorzystanie resztek i niemarnowania jedzenia
LINK DO OSZCZĘDNICKIEGO SKLEPU 💪 👉👉http://bit.ly/planerposilkow